Hasznos üzemeltetési tanácsok

avagy hogyan érdemes használni az elektromos rollert

Az alábbiakban szeretnénk néhány fontos tanácsot adni, hogy az elektromos roller a lehető leghosszabb ideig üzemképes legyen, illetve a lehető legtöbb ideig szolgálja tulajdonosát.

Mit kell ellenőrizni az elektromos rolleren elindulás előtt?

 • a fékek állapotát
 • a megfelelő guminyomást (többnyire a szemrevételezés elegendő)
 • az akkumulátorok töltöttségi szintjét (kormányszerkezeten lévő kijelző sor)
 • a gázkar akadálytalan mozgását
 • a lánc megfelelő feszességét, és tisztaságát (a koszos lánc sokkal gyorsabban kopik)
 • a kerekek könnyed elforgathatóságát
 • ha van, a világítást

Ha az akkumulátorok nincsenek teljesen feltöltve, célszerű azokat feltölteni, mert az meghosszabbítja az élettartamukat, illetve a megtehető távolság is a hosszabb lesz. Fontos a gumik állapota is. Lapos gumikkal a megtehető távolság akár 20%-kal is kevesebb lehet. Az sem elhanyagolható, hogy a megfelelő nyomású gumiabroncsok kevésbé kopnak, így azok élettartama nem csökken.

Hogyan kell közlekedni az elektromos rollerrel?

 • Az elektromos roller kormányoszlopán található kulcsos kapcsolót el kell fordítani úgy, hogy az akku töltöttségét jelző Led sor világítson. Az itt található biztonsági kapcsolót kikapcsolt állapotban kell tartani.
 • Elindulni a markolat tövében található elfordítható karral lehet. Induláskor arra kell törekedni, hogy a gyorsítás fokozatos legyen. A hirtelen indulás nagy áramfelvételt okoz, ami az akkuk élettartamának csökkenéséhez vezet.
 • Induláskor érdemes egy lökéssel segíteni a motor munkáját.
 • Az elektromos rollerrel való közlekedés nagy élmény, mert a lábunk 20 cm-rel a föld felett található. Ez a sebességérzetünket befolyásolhatja, ezért csak biztonságosak ítélt sebességgel hajts!
 • Lehetőleg kerüld a hirtelen fékezéseket és gyorsításokat.
 • Az elektromos rollert elsősorban sík terepre tervezték. Ezért, ha egy nagyobb emelkedőhöz érsz, és az érezhetően lelassul, célszerű leszállni, és gyalog megtenni a meredek szakaszt. A gázkart akkor is használhatod, ha leszálltál a rollerről, így ha tolod, akkor nem kell plusz erőt kifejteni.
 • Kerülni kell az elektromos roller túlterhelését. A túlterhelés megrövidíti az akkumulátorok, a vezérlőegység és a motor élettartamát!
 • Az elektromos rollert a kerékpárokra vonatkozó közlekedési szabályok szerint kell vezetni!
 • Nem kötelező, de mindenképpen érdemes egy könnyed bukósisak használata
 • Használat után a kulcsos kapcsolót minden esetben kikapcsolt állapotba kell fordítani, majd lehetőség szerint csatlakoztatni kell a töltőt, hogy az akkuk feltöltődjenek.

Az elektromos roller használata a téli időszakban.

Az elektromos roller a téli időszakban is használható, de mindenképpen tudni kell, hogy az akkumulátorok kapacitása a hidegben jelentősen visszaesik. Ebben az időszakban nem lehet a többi évszakban megszokott távolságot megtenni. 10 C alatt az akkuk kapacitása kb. 15%-kal csökken, 0 C környékén ez már kb. 30%, -10 C esetén ez az érték kb. 50%

Hogyan lehet növelni az elektromos roller alkatrészeinek élettartamát?

 • Használat után mindig ki kell kapcsolni a rollert a kormányoszlopon található kulcsos kapcsoló segítségével.
 • Ne „teljes gázzal” indulj! A sebesség növelésekor érdemes figyelni az akkumulátor töltöttség jelző Led sorát, ami ilyenkor terhelés mérőként is működik. Akkor optimális az elektromos roller használata, ha teljesen feltöltött akkumulátor használata esetén, gázadásra nem alszik el a zöld visszajelző Led. Használat során a gázkar optimális használata hamar elsajátítható.
 • Fontos tényező az időjárás. A szemerkélő eső nem árthat a roller elektromos részeinek, azonban zápor, zivatar vagy felhőszakadás idején ne használjuk. Ha használat közben ér bennünket az eső, nagyon fontos, hogy mielőbb fedett helyre kell vinni az elektromos rollert. Ha úgy ítéled meg, hogy kritikus a csapadék mennyisége, inkább kapcsold ki a roller áramellátását, nehogy tönkremenjen. Elázás esetén, célszerű egy-két napig száradni hagyni az elektromos részeket, hogy megóvjuk rollerünket a tönkremeneteltől. Eső esetén a leírt intézkedéseket mindenképp célszerű betartani, mert a beázásból eredő meghibásodások nem tartoznak garanciális körbe.
 • Az elektromos roller legfontosabb karbantartási igénye a lánc állapotának felügyelete. Mivel a roller alacsony fekvésű, ezért elkerülhetetlen, hogy kerék meghajtására szolgáló láncot ne érje por, vagy egyéb szennyeződés. A koszos-poros lánc feleslegesen koptatja a meghajtó fogaskerekeket, és használat közben zajosabb is. A lánc tisztítását célszerű elvégezni kb. 3 töltésenként, de ha terepen, vagy poros útszakaszon használod a rollert, akár töltésenként érdemes tisztítani. A tisztítást mi WD40-nel végezzük, majd lánckenő sprével fújjuk be. Sűrű tisztítás esetén elegendő a WD40 használata is. Zsírt ne használj!

Az elektromos roller ápolása, tisztítása

 • Az elektromos rollert vízzel, vagy samponos vízzel lehet tisztítani. A már letisztított vizes részeket célszerű puha ruhával szárazra törölni. Kerülni kell, a folyó víz használatát az elektromos részek miatt.
 • A krómozott felületeket a kereskedelemben kapható krómtisztító szerekkel védhetjük.
 • A láncot az előző fejezetben leírt módon minden 3. töltésnél célszerű megtisztítani a portól és a lerakódott szennyeződésektől. Zsírt ne használj!
 • A kerekek csapágyait elegendő évi egy alkalommal tisztítani és zsírozni. Erre a célra alkalmas a lítium bázisú kenőzsír.

Ügyelj a biztonságra!

Az elektromos roller nem játékszer. A közlekedés során ugyanazok a veszélyek leselkednek ránk, mint ha kerékpároznánk, de a roller esetében ez talán még fokozottabban érvényes. A lehetséges balesetek közül talán a fejsérülés kockázata a legnagyobb. Ennek kockázata viszonylag kis befektetéssel csökkenthető fejvédő használatával. Sisakok különböző méretben kaphatók, így mindenki a fejméretének megfelelőt vásárolhatja meg. Az elektromos roller használójának nem kötelező a fejvédő használata, de mindenképp ajánlott.

Számos módon növelhető a biztonság a közlekedés során. Könyök vagy térdvédő használatával, láthatósági mellény viselésével, villogó első és hátsó fény használatával fokozni lehet a láthatóságot, így a biztonságot. Az elektromos rollerrel közlekedők átmenetet képeznek a gyalogosak és a kerékpárosok között, ezért kiemelten fontos a világítás használata. Az autósok sokszor még a kivilágított motorosokat is alig veszik észre. Világítás nélkül a sötétben hogyan vennének észre egy 30-cal száguldó embert? Általános tapasztalat, hogy mindenki csak az első balesete pillanatáig sajnálja a pénzt a védelemre. Gondolj csak bele. Egy fejsérülés akár egy egész életen át elkísérhet. Mi az a néhány ezer forint egy fejvédőért?